VÅRE BØKER - HOVEDSIDE

Fauske Slektshistorielag utgir hvert år «Fauskeboka», årbok for Fauske, med i hovedsak lokalhistorisk stoff fra Fauske kommune. Vi utgir også andre bøker, bl.a. bokserien «Fauske under 2.verdenskrig», hvor bind 1 kom i 2017, bind 2 høsten 2018, bind 3 høsten 2019 og bind 4 høsten 2020. For nærmere informasjon omkring de enkelte utgivelser, velg i undermenyene til venstre.


NB! Årets bøker kan bestilles over internett fra Leselysthuset på Rognan via undersiden «Kjøp våre bøker på internettbokhandel» i menyen til venstre.

Du kan også ringe Leselysthuset på telefon 90 99 76 79 eller sende en epost med bestilling til: leselysthuset@gmail.comI undermenyene til venstre finner du også en artikkelindeks over artikler i utgitte Fauskebøker fra 1980 til 2019, og for de som ønsker å skrive artikler til Fauskeboka  er det også en forfatterveiledning som vil være til hjelp.Bøkene 2021:
Boken selges hos ARK bokhandler, Marmorutstillingen i Storgata 76 og hos Leselysthuset på Rognan, som også har internettsalget.


Denne boken kan i tillegg også bestilles direkte fra Fauske Slektshistorielag,

epost bokbestilling: bokbestilling@fauskeslektshistorielag.no


Hilsen oss i Fauske Slektshistroielag.


Bøkene 2020:


Fauskeboka 2020 og Fauske under 2. verdenskrig, bind 4 er fra 7. oktober i salg følgende steder:

 

ARK Fauske

Marmorutstillingen, Storgata 76

Servicetorget Fauske Kommune

Coop Prix Straumen

Butikken i Sulitjelma

Sulitjelma Camping

Leselysthuset RognanHilsen oss i Fauske Slektshistorielag


Boklanseringne 6. oktober 2020, på Fauske Bibliotek


Boklanseringene i 2020, 6. oktober på Fauske Bibliotek, hadde et begrenset antall fremmøtte grunnet restriksjoner på grunn av koronapandemien. Det ble følgelig en ganske annerledes boklansering enn hva som har vært vanlig tidligere år.


Mot slutten av boklanseringene kunne leder Bjørn Rendall meddele at antall bidrag til Fauskebøkene i årenes løp nå nærmet seg det anselige antall av 1000 artikler. I tillegg kunne han opplyse at Frøydis Einset, en svært aktiv artikkelforfatter, nå har levert det høye antall av 91 artikler til Fauskebøker opp igjennom årene.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kjell Bakken fortalte om arbeidet med bind 4 av bokserien «Fauske under 2. verdenskrig».

Bind 4 omhandler året 1944.

Kjell og Bodil Bakken mottok begge en oppmerksomhet for sitt arbeide med bind 4 av «Fauske under 2. verdenskrig», fra leder Bjørn Rendall. Her mottar Bodil Bakken blomster.

Forfatter av to artikler i årets Fauskebok, Frøydis Einset, mottok en bok for sitt arbeide. Hun fortalte om sine to artikler, som hun har skrevet i samarbeid med Petter Dahlberg og Jann Strømdal. De mottok også bøker.

Cato Hultmann fikk også et eksemplar av årets bok og for sin artikkel om Bernt Østerkløft og hans Lahtimedalje, som han også berettet om.

Brigt Kristensen forteller om sin artikkel om Johan Persa og slekten, og gårdshistorien for det som i dag er en del av Fauske sentrum.

Anne Godding skriver i sin artikkel i årets Fauskebok om sitt liv som lege og samfunnsengasjert kvinne gjennom mange år, i Sulitjelmasamfunnet.

13 av forfatterne til artikler i Fauskeboka 2020 hadde møtt opp på boklanseringen.

Bøkene 2019:


Saltenposten 12.oktober 2019: Reportasje fra årets boklansering.

(Klikk på bildet for større versjon).

Bilder fra boklanseringene 8.oktober 2019 på Fauske Bibliotek.

(Klikk på bildene for større versjon)


Leder Bjørn Rendall innledet boklanseringene.

Kjell Bakken fortalte om sitt arbeide med bind 3 av bokserien «Fauske under 2.verdenskrig»

Kjell og Bodil Bakken fikk vin og blomster som takk for arbeidet med «Fauske under 2.verdenskrig, Bind 3».

Leder i Fauskebok-redaksjonen, Kjell Sture Hugaas, innledet lanseringen av Fauskeboka 2019.

Ikke alle artikkelforfatterne var tilstede, men følgende skribenter mottok et eksemplar av Fauskeboka 2019:

Frøydis Einset mottar et eksemplar av årets Fauskebok. Hun har forfattet artikkelen «Chicago Banditt Orkester», og i samarbeid med Petter Dahlberg også artikkelen «De første krigsåra i Gata slik et barn opplevde det». Petter Dahlberg mottok også årets Fauskebok.

Finn Kristiansen har skrevet artiklene «Venset og Bernhard Koch» og «Starten på et voksenliv»

Cato Hultmann har bidratt med artikkelen «Sulitjelmas anonyme olympiske mester»

Edgar Wammervold har skrevet artikkelen «Besøk av samene fra Viri»

Bodil Bakken mottok Fauskeboka 2019 for sin artikkel «Spansken», om spanskesyken.

Vidar Natvig har bidratt med artiklene «Minne fra krigsvåren 1945» og «Axel August Ferdinand Kindquist»

Berit Lesniak har forfattet artiklene «Den hemmelige kofferten» og «En kvinne med bein i nesa»

Truls Bringslimark har skrevet om «Arbeideridretten i Fauske kommune»

John Strøm har bearbeidet og skrevet «Bryllup, Kortleiken og Skjulte skatter» historier etter Ragnvald Mo, og artikkelen «Fra dramatisk forlis til amputasjon og tuberkulose»

Sylvia Nygren har bidratt med artiklene «Turn i idrettslaget MALM, Sulitjelma» og «Sagmo»

Asbjørn Lind har i samarbeid med Martin Lind skrevet artikkelen «Offerstedet på Leivset».

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bøkene 2018:

Boklanseringer høsten 2018


Fauske Slektshistorielag har som kjent en omfattende historiefokusert kulturell virksomhet i Indre Salten. Vi sørger for å ta vare på vårt kulturelle minne til glede for alle våre innbyggere. Unge som gamle, tilflyttede som de med røtter lokalt. En viktig del av virksomheten er det laget samler og distribuerer i form av bok-litteratur som vi utgir hvert år. Fast innslag er Fauskeboka, som utkommer for 38.gang, med sedvanlig masse og variert stoff og flotte bilder over 192 sider.


Vår aktive krigshistorieforfatter Kjell Bakken, godt støttet av kona Bodil, svikter oss ikke og utgir bind to av krigsboka for Fauske med undertittelen «Krigen slutt, okkupasjonen begynner».


Nytt av året er Truls Bringslimark som utgir skihistorien til Valnesfjord Idrettslag. Den tar for seg tida før Valnesfjord Idrettslag ble stiftet og fram til 1956.


Hilsen oss i Fauske Slektshistorielag.


Boklanseringene, 17.oktober 2018


I tråd med god tradisjon ble lagets bøker skikkelig presentert i dag til en fullsatt sal på Fauske bibliotek.


Det var canapeer, sprudlende drikk og stettglass som det høver seg en feiring av når et stort og omfattende skaperarbeide er ferdigstilt. Nå er bøkene til salgs rundt omkring i Salten men også resten av landet gjennom internettløsning.


Lederen i laget, Bjørn Rendall, ønsket velkommen og ga oss en introduksjon av  verdien av å skrive lokalhistorie, som både gir større innsikt, blir sannferdig men ivaretar de viktige fortellingene fra her vi lever og bor. Fortellingene skal også inspirere til flere fortellinger og utdypende fortellinger og gjerne nyere historie. Det siste er et poeng i Fauskeboka i år, som kommer ut for 38ende gang mens laget har 20-årsjubileum i år.


Forfatteren Kjell Bakken presenterte bind to av Krigsboka og lover oss mer hvis helsa holder, og den tror vi er god. Ingen tør å spørre hvor mye tid og ressurser Kjell og Bodil har brukt på dett arbeidet.


Fauskeboka er på 192 sider i år og spekket med 200 bilder og 22 fortellinger fra 17 skribenter. De av skribentene som var til stede ga oss et lite innblikk av fortellingene sine. Spennende!


Truls Bringslimark, som har lansert boka si om Valnesfjord Idrettslag fra århundreskiftet og fram til 1956 ga oss noen ord om prosjektet sitt som han har brukt mange år å samle stoff til og å skrive.


Nå er det salg folkens! På Fauske, Sørfold, Saltdal, Bodø og Mo selges de på mange steder. Bor du «kronglete til»  kan du bestille dem fra Leselysthuset på Rognan, som er vår internettløsning


God Lesning folkens! Bøkene anbefales å leses langsomt for her er det mye som fortelles.


Hilsen styret i Fauske Slektshistorielag.(Klikk på bildene for større versjon)Kjell Bakken, forfatter av  bokserien Fauske under 2.verdenskrig, får overrakt en flaske fransk champagne som takk av leder Bjørn Rendall.

Truls Bringslimark forteller om sin bokutgivelse omhandlende Valnesfjord Idrettslags historie.

Cato A. Hultmann forteller om sitt bidrag til årets Fauskebok.

Brigt Kristensen er en av skribentene i årets Fauskebok.

Årets forfattere og skribenter, fra venstre: Bjørn Rendall, Brigt Kristensen, Asbjørn Lind, Kjell Bakken, Else Gylseth Nilsen, Cato A. Hultmann, Kjell Sture Hugaas og Bodil Bakken.

Ikke alle bidragsyterne til Fauskeboka var til stede.

I tillegg til å være en av årets skribenter, sto Else Gylseth Nilsen for boksalget denne lanseringskvelden.

To dager tidligere hadde Truls Bringslimark lansert sin bok Valnesfjord Idrettslag på Fellesheimen i Valnesfjord, her sammen med Kjell Bakken til høyre.