Fauske under 2. verdenskrig
Her vil vi samle opplysninger om bokprosjektet som vi arbeider med: "Fauske under 2. verdenskrig". (1939-1946).


Bind 1 ble lansert 13. november 2017. Dette bindet omhandler litt om hvordan Fauske var før krigen og om opptakten til krigen. Om kampene som de britiske troppene og de få norske soldatene hadde med den tyske hæren. Fortellingen i bind 1 avsluttes med at de østerrikske bergjegerne har besatt Fauske og kapitulasjonen er et faktum 10. juni 1940.


Vi har lagt ut alle kildehenvisning til tekst og bilder for bind 1 her samt øvrig litteraturliste. Det er også vist rettelser og kommentarer til bind 1. Disse vil bli oppdatert etter hvert som leserne melder fra til oss om slike.Vi viser også til linken nedenfor:

 Bøker og andre kilder med stoff om krigstiden i Fauske.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kartet viser troppebevegelsene like før Finneidbrua sprenges. Bergjegerne (grønne strek) visste ikke hvor sterk motstanden ville bli på Finneid og i Vatnbygda. De britiske (røde strek) og de norske (blå strek)  troppene var på retrett fra området.

Bildet på forsiden viser de østerrikske bergjegerne på mars mot Fauske, klare for angrep.

Bombingen av Fauske liknet bombingen av Namsos

17.10.18


Rolf Mokkelbost er født og oppvokst på Fauske som sønn av postmesteren her.

Han slo seg ned i Namsos etter at han var ferdig med utdannelsen.


Han har fått tilsendt en film fra bombingen av Namsos våren 1940. Det var samme type fly som kom fra samme flyplass og med samme type bomber som bombet Fauske sentrum.

På filmen ser vi bl.a. nedslaget av en 250 kilos bombe som Fauske fikk tre av, og som startet brannen som utslettet mesteparten av sentrum.


Det vi ser på filmen er nokså likt det som skjedde på Fauske 22.mai 1940. Også befolkningens reaksjoner.


For å se filmen på NRK Trøndelags nettside: KLIKK HER.


Bildet under: Fauske bombes 22.mai 1940

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bokomtale i Militær Historie

17.10.18


Fauske under 2.verdenskrig, bind 1: Overfallet.


Tidsskriftet Militær Historie hadde i nr.5, september 2018, en hederlig bokomtale av

Fauske under 2.verdenskrig, bind 1: Overfallet.


Klikk på bildene for større versjon..


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nedenfor noen bilder fra krigstiden. Klikk på bildene for å få de større.