Fauske kommunes bergverkshistorie.

Fra Mineralparken: mineralet malakitt


Sommeren 2021 ble Mineralparken ved Amfi-senteret åpnet. (Les om dette lengre nede på denne siden).


Mineralparken ved Amfi-senteret har i februar 2023 fått et nytt tilskudd: et skilt som beskriver dannelsen av et mineral som en følge av vær og klima.


Fra kobberkissteinen oppå marmorblokken danner vann og fukt som renner fra kobberkisen og ned på marmoren et nytt grønnfarget mineral: malakitt.


Det oppsatte skiltet beskriver dette.

Takk til Fauskebygg AS som monterte skiltet kostnadsfritt!


(Klikk på bildene for større versjon)!----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Fra Mineralparken: Marmor og mineraler                                  Monolitten                                                                                  fra Løgavlen                                             

                                 

                                 fra Løgavlen                                                                              fra Løgavlen                                           Koloritt                                                                          Sulfidmalm fra Sulitjelma-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Fra åpningen av Mineralparken, lørdag 5.juni 2021.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Talen fra åpningen:


Jeg heter Bjørn Rendall og er leder i Fauske Slektshistorielag.


Før vi taler er det noe jeg må si.


Programmet for dette arrangementet er følgende:

 • Etter noen innledende ord fra meg
 • Varaordfører Ronny Borge vil få ordet og avduke marmorbautaen
 • Nils Ole vil presentere marmorkunstneren Nabil Hassan Altinawi
 • Fylkesråd for plan og næring Nordland fylkeskommune, Linda Helén Haukland vil få ordet og avduke bergverkshistorieskiltet.
 • Bokforfatter og pensjonert Statsgeolog Ingvar Lindal vil presentere boka om Ankerskes historie
 • Vi minner om avstand og smitteverntiltak

 

Ærede Fylkesråd Linda Helén Haukland. Ærede Varaordfører Ronny Borge. Ærede Kultursjef Ketil Hugaas. Kjære medlemmer av Fauske Slektshistorielag. Kjære bidragsytere til denne parken og kjære alle fremmøtte.


I dag er temaet industri- og bergverkshistorien i kommunen vår og vi skal åpne Mineralparken.  Men historien skal ikke jeg si så mye om.  Jeg vil snakke om et sterkt og samfunnsbyggende fenomen i dag.  Jeg vil snakke om frivillighet.

Dugnadsordet sies å være et norsk begrep. I alle fall ble i 2004 ordet «dugnad» kåret til Norges nasjonalord. Mens dugnad for enkelte kan forstås som et sosialt mer kortvarig prosjekt for å få noe på plass og i stand eller om pandemi oppleves frivillighetsbegrepet til mer fri og ønsket uegennyttig kreativ deltakelse til beste for samfunnet. Fauske Slektshistorielag er en frivillig organisasjon og det vi har gjort her er både kreativt og gjort med stor frihet, føler vi.  Frivillighet var også den flotte konserten på torsdag i kinoen for å skaffe nye stoler.


Det er et omfattende frivillig arbeide som skjer i laget vårt. Skribenter, illustratører, bokredaksjon og styret gjør at vi hvert år gir ut Fauskeboka. I høst utgis den 41. Fauskeboka og snart runder vi 1000 lokalhistoriske fortellinger. Kjell Bakken forfatter sin femte krigshistoriske bok om og fra Fauske og alle fortellinger, fotoer, illustrasjoner og bøker gir fauskesamfunnet en solid dokumentasjon om hvor dette samfunnet kom fra til det vi er idag. Samtidig styrker det vår stolthet og identitet. Hobbyarkeologene våre gjør interessante funn og ideer om urfauskeværingen i nært samarbeid med Tromsø Museum.  Jeg har spurt Asbjørn om Raud den Rame kan ha bodd på denne siden av Saltenfjorden, men han er litt usikker på det.  Men det er vel alle?


Frivillighet er oftest noe man forbinder med enkeltpersoners bidrag, men her på Fauske har vi en fortelling om at også bedrifter i samfunnet vårt støtter vårt arbeid og gir store bidrag. Følgende vil jeg trekke frem i denne forbindelsen:


 • Torvald Bie og Norwegian Rose i Løgavlen for marmorsteinene og all støtte og råd. Det samme for Stian Rindahl og Koloritt Marmor på Leivseth.
 • Alle dere fra Fauskebygg for montering og transport av svært tunge gjenstander.
 • Acustus og Kai Roger Pettersen, Galvano TIA og Hans Austad og Bilskadesenteret for globen.
 • ARKEOPLAN i Molde for flott samarbeid og hjelp til skiltutviklingen.
 • Susan Eilertsen for kvalitetssikring av engelsken vår.
 • Nabil Hassan Altinawi for steinarbeidet. Vent å se!
 • Fauske kommune som sa ja til å la oss skape dette på eiendommen sin.
 • Medlemmene Kjell Bakken, Jens-Morten Kristiansen for alltid å stille opp for laget, denne gangen med med spade og vater.
 • Alle dere som er medlemmer hos oss, kjøper bøkene våre og viser deltakelse og interesse for våre arrangementer. Alle dere gir oss økonomisk mulighet til å ha det artig med å lage slike ting som dette.

 

Og sist, men ikke minst oss tre som har dratt igjennom dette med mange kontakter og masse velvillighet så vi kom i mål, nemlig Kjell Sture Hugaas, Nils Ole Steinbakk og meg selv (Bjørn Rendall).


Ha en god sommer, hold dere frisk.


Hilsen oss i slektshistorielaget.

 

Fauskemarmoren benyttet andre steder i Norge:

Kristiansand, Agder fylke


Fast-food restauranten McDonalds`s


Spisestedet McDonald`s i Kristiansand har tilhold i et gammelt ærverdig banklokale. Bygningen ble oppført i klassisk stil i 1897 etter den store bybrannen i 1892, og rommet da Søndenfjeldske privatbank. Fasaden består av fire søyler med tempelgavl over. Her er inngangspartiet oppført i fauskemarmor. Innvendig er McDonald`s-restauranten i ordinær stil og serverer fast-food retter, men utvendig har stedet klasse.


McDonald`s flyttet inn i det gamle banklokalet i 1992. Restauranten er et svært populært fotoobjekt for byens turister.


Kilde, tekst: Fædrelandsvennen.Inngangspartiet til McDonald`s i Kristiansand er utført i fauskemarmor. Foto: Fauske Slektshistorielag

(Klikk på bilder for større versjon).


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gildeskål kommune, Nordland fylkeMinnesmerket over mannskapet på ubåten Uredd


Sørover på Kystriksveien, i Gildeskål kommune like før kommunegrensen til Meløy, ligger et stykke norsk og alliertes krigshistorie fra 2.verdenskrig. Et verdig minnesmerke er oppført her, og en del av dette og tilhørende rasteplass er utført i fauskemarmor, nærmere bestemt «Norwegian Rose».


I februar 1943 skulle en sabotasjegruppe fra Kompani Linge settes i land fra ubåten Uredd, i Gildeskål. Målet deres var å sabotere kraftstasjonen i Sulitjelma. Den var viktig for den tyske krigsindustrien. Uredd gikk på en tysk mine, og alle 42 om bord omkom.

Alle foto: Fauske Slektshistorielag


(Klikk på bildene for større versjoner).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Minnesmerket er tilvirket i «Norwegian Rose», fauskemarmor. Sverdfisken peker ut mot stedet der Uredd forliste.

På tre av sidene er små plaketter med navn på de omkomne og deres hjemsted og -land.

Minnesmerket ble avduket av Hans Majestet Kong Olav V i 1987. Vraket av Uredd ble funnet i 1985 på 105 meters dyp.

Informasjon om Uredd og det tragiske utfallet.

I vakkert kystlandskap er like ved minnesmerket en fin rasteplass. Her er sitteplassene utført i massiv «Norwegian Rose».

På forsiden av minnesmerket er denne plaketten.

Sitteplass i massiv fauskemarmor.

Sitteplass i massiv fauskemarmor.

Rana kommune, Nordland fylke


Polarsirkelen, Saltfjellet


Ved inngangspartiet til Polarsirkelsenteret på Saltfjellet, står Polarsirkelstøtten. Den er utført i marmortypen

Norwegian Rose, fra Koloritt på Fauske.Sommernatt-stemning på Saltfjellet: bildene er fotografert ca. klokken 02.30 en fin juli-natt. Foto: Fauske Slektshistorielag

(Klikk på bildene for større versjoner).


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------