Forum for lokalhistorie i Fauske        

Fauske Slektshistorielag

                

Årets bokutgivelser 2019


Du kan bestille bøkene på Leselysthuset (leselysthuset.no) som både har internett- og telefonbestilling.

Fauskeboka 2019


Det er artikler om orkesteret Chicago Bandit Orkester, et band som hadde stor suksess. Bilder og fortelling om besøk på Vannstasjonen av samene fra Viri. Om Spanskesyken i Fauske som herjet her for 100 år siden. Om utviklingen av Fauskedialekten.


I artikkelen: Starten på et voksenliv, kan vi lese om Fauske realskole og da Harald Enge slo «knock out» på en beruset tysk offiser i klasserommet på Kvitskolen. Hvor kommer stedsnavnet Sagmo fra? Litt om turn etter krigen. Nye funn ved offerstedet på Leivset.


Om en gutt fra Erikstad som forliste på selfangst i Grønlandsisen og så vidt overlevde i livbåten og ble berget av eskimoer.


Innbundet, 192 sider og har artikler av 21 forfattere.


Pris kr. 300 


Fauske under 2. verdenskrig bind 3: 1942/43

Forfatter: Kjell Bakken

 

I bind 3 fortsetter fortellingen om okkupasjonstiden i Fauske kommune. Dette bindet starter 1.1.1942 da bind 2 sluttet. I denne tidsperiode forandret forholdet til okkupasjonsmakten seg mye – fra fredelig sameksistens med de tyske soldatene, til grusomheter som folk i Fauske ikke hadde kunnet forestille seg var mulig.


Som da en 16-åring fra Sulitjelma ble tatt av det tyske sikkerhetspolitiet og torturert i Bodø slik at han døde. Krigsfangene fra Øst-Europa kom til kommunen. Prestene la ned sine embeter. Læreraksjonen – noen valgte å stå i Quislings samband, andre meldte seg ut og mistet jobben. Ankerske produserte suvenirer til de tyske soldatene.


Organisasjon Todt etablerte seg og «Ortzlasarett Klungset» var under utbygging. De alliertes raid mot nordlandskysten medførte en forsert utbygging av forsvarsstillinger i Fauske.


Lenke: Bind 3, Kildehenvisninger og kommentarer.

 

Innbundet, 208 sider og har ca. 190 bilder.


Pris kr. 350 

Gamle navn i Sjønstådalen langs Sulisbanen
Forfatter: Kjell Sture Hugaas


Særtrykk av artikkel i Fauskeboka 2018


Heftet, 34 sider. Med utbrettbart kart i innlagt lomme.


NB!

Heftet selges kun av Kjell Sture Hugaas og interesserte henvender seg direkte til ham på telefon 95 94 32 66, eller epost: kjell.sture.hugaas@signalbox.no


Et mindre antall er likevel for salg på Leslysthuset, Rognan


Pris kr. 150